Cum și-a revenit turismul după pandemie: cât am început să călătorim

de: Ozana Mazilu
05 10. 2022

Pandemia a afectat turismul mondial. Din primăvara anului acestuia, însă, restricțiile s-au relaxat, până la eliminarea lor integrală. Având în vedere acest lucru, oamenii au început să călătorească din nou.

Astfel, datele Eurostat arată că în primul semestru din 2022, turiştii au petrecut în total aproximativ 199 de milioane de nopţi în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor. Această cifră reprezintă o creştere de aproximativ 138% faţă de perioada similară din 2021.

Așadar, platformele de turism au depăşit nivelul înregistrat în primul semestru din 2019, când platformele de turism au raportat aproximativ 193 milioane de nopţi petrecute de turişti.

Turismul și-a revenit spectaculos

Conform raportului, în primul trimestru din 2022, oaspeţii au petrecut 67,4 milioane de nopţi în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, faţă de 27,1 milioane în perioada similară din 2021 şi 64,5 milioane în 2019. Numărul a ajuns la 132 milioane de nopţi petrecute de turişti în trimestrul doi din 2022, faţă de 56,7 milioane în 2021 şi 128,8 milioane în 2019.

La începutul anului, Franţa şi Spania au avut fiecare în top 15 regiuni, cu peste un milion de nopţi rezervate de turişti prin intermediul platformelor online. De asemenea, Italia are două regiuni, în timp ce Austria, Polonia şi Portugalia au fiecare câte o regiune.

În ceea ce privește țara noastră, cu toate că România nu se află în război cu nimeni, conflictele armate din Ucraina, țara vecină, fac ca turiștii străini să ocolească, în ultima perioadă, aceste zone. De altfel, situația este explicabilă, din punct de vedere psihologic. Frica de război este una reală și nimeni nu își dorește să-și petreacă vacanța în mijlocul instabilității politice. Chiar dacă războiul nu se întâmplă în interiorul granițelor noastre, declarațiile recente ale oficialilor ruși tind să creeze o stare de panică în regiune. Cu alte cuvinte, ți se dă impresia că pacea noastră stă pe un butoi de pulbere.